Mar 16, 2014

Poppipoliisit? Nevahööd.

Päivän aihe on poppipoliisit. Tämä hurmaava kaksikko istahtaa joka perjantai alas ja analysoi The Voice of Finlandin sen illan esiintyjien vetoja. Sinänsä tämä on hieno idea. Esitykset käydään läpi, ketkä olivat illan onnistujat, ketkä illan häviäjät. Kuitenkin, minulla on ohjelman kanssa suuri ongelma.

Taistelin itseni kanssa siitä, kannattaako minun ryhtyä kirjoittamaan tästä aiheesta vai ei. Teenkö näin vain enemmän hallaa kuin hyvää antamalla poppipoliiseille entistä enemmän näkyvyyttä? Jotenkin kuitenkin nyt en pystynyt olemaan ottamatta kantaa asiaan, joten avasin läppärin ja katsoin ensimmäistä, ja viimeistä kertaa poppipoliiseja.

Kuva Ilta-sanomat

Ehkä osaksi oma pettymys vaikuttaa tähän kannanottoon, ehkä se, että nämä ihmiset haukkuvat minun ystäviäni, ehkä se, että eivät minun laulamisestani pitäneet, ehkä ne hetkittäin asiattomat kommentit, tai ehkä kaikki nämä asiat yhteensä pakottavat minut avaamaan läppärinkannen ja antaa sormieni näpyttää. Olen huolissani siitä, että kuulostan katkeralta tippuneelta kilpailijalta joka ryhtyy ihan samaan kun poppipoliisit, eli ihmisten haukkumiseen. En kuitenkaan ole hirveän pettynyt, vaikka se ehkä tyhmältä kuulostaakin ja joku voi jopa ajatella että valehtelen, mutta minua ei hirveästi tippuminen kilpailusta haitannut. Joten, yritän olla mahdollisimman objektiivinen ja kirjoittaa rehdin tekstin. Oletan myös, että pojat itse osaavat ottaa kritiikkiä kun kerran sitä niin avoimesti jakavat.

Keitäs nämä poppipoliisit ovat? Tämä hurmaava kaksikko muodostuu Wallu Valpiosta ja Mika Seppäsestä ja nyt minun on pakko myöntää iso aukko omassa sivistyksessäni. Olin ihan ”nevahööd” poppipoliiseista, Wallu Valpiosta sekä Mika Seppäsestä. Olin onnellisesti tietämätön koko ohjelmasta ennen osallistumistani Voiceen. Kuulin kuitenkin kanssakilpailijoiltani ronskeja kommentteja joita Wallu ja Mika olivat Ilta-sanomien netti TVn sivuilla julkaistuvassa ohjelmassa ladelleet. Keitä ovat sitten Wallu ja Mika?

Kuva Niko Saarisen blogi

Jani Petteri "Wallu" Valpio on jyväskyläläinen muusikko, festivaalipromoottori, radiojuontaja ja toimittaja. En tiedä mitä kaikkea hän tällä hetkellä tekee poppipoliisien lisäksi, faktaa hänestä oli hiukan vaikea löytää. Hän nousi julkisuuteen 2000-luvun alussa MoonTV:stä. Hän on myös saanut julkisuutta tatuoinneistaan: rintaan Wallu on tatuoinut sanan ÄITI, kylkeen exiensä nimet ja käsivarteen osan Viking Linen logosta. Hän vilautti myös sukupuolielintään Musiikki- ja Mediatapahtumassa, jossa hänet valittiin vuoden rocktoimittajaksi. Toimittaja onkin hieno ammatti, pistinkin googleen "Wallu Valpio koulutus". Eka tulos oli "Wallu Valpio - Itsensäpaljastaja". Okei. Wallun omien sanojensa mukaan hänellä ei ole koulutusta. Ei kait siinäkään mitään, jotkut ihmiset osavat tehdä asioita ilmankin koulutusta, jotkut ihmiset ovat luonnonlahjakkuuksia.

Wallu Valpio. Kuva Radio Rapu

Entäs sitten Mika Seppänen? Hän on Iltasanomien toimittaja. Muuta en hänestä oikein tiedä enkä googlettamallakaan hirveästi löytänyt. Hän on kuitenkin kirjoittanut monta hienoa artikkelia, kuten esimerkiksi "Tältä Paris Hilton näytti 21-vuotiaana - rohkea synttärikuva 12 vuoden takaa", "Holywoodin unelmapari meni kihloihin" ja "Chris hermosauhutteli pian Madeleinen synnytyksen jälkeen - katso kuvalinkki". Kiitos Mika näistä uutisista.

Mika Seppänen.
Kuva Mikan Twitterpofiilista

Nyt kun pojat ovat tuttuja, voidaan jatkaa poppipoliiseja puolustavalla kommenttilla.

Totta kai Valpio saa niitä laulajia arvostella, aivan siinä missä minä ja sinäkin ja kuten kuka tahansa muukin taustasta riippumatta. Koko ohjelmahan perustuu nimenomaan arvosteluun ja mielipiteisiin - tämä on laulukilpailu. Kilpailun voittaa se, jonka yleisö arvostelee parhaaksi. Millä muullakaan sitä pitäisi mitata? Jos tämän kaksikon jutut ei kiinnosta, älä kuuntele. - Mika555

Tottahan tämä on. Laulajia saa ehdottomasti arvostella. Yksi ero on kuitenkin se, että jos Pekka Puujärvi Tervajoella sanoo vaimollensa: "olipa Cecilian esitys ihan paska", sen kuulee Pekka ja hänen vaimonsa ja heidän kuusivuotias rakkinsa. Jos Wallu Valpio möläyttää, että Toni Laaksonen on: "niin hinttarinnäkönen jätkä", sen kuulee jopa 200 000 suomalaista. Mukaan lukien Toni Laaksonen. Tuollainen stereotypioiden syöttäminen on tietysti täysin vastuutonta käytöstä, jonka Wallu myös itse taisi huomata kun seuraavassa lauseessa toteaa, että hänellä ei ole homoja mitään vastaan. Tunteehan hän monta homoa. Oli miten oli, laulukilpailu, mihin Mika555 yllä olevassa kommentissaan viittaa, on aika kaukana tämän tyyppisistä kommenteista.

En itsekkään päässyt livahtamaan poppipoliisien sormien läpi. Parini Tuuli nousi Wallun ja Mikan suosioon ja sai hienoa palautetta. Hyvä niin, Tuuli on taitava laulaja jolla on mieletön karisma. Itse jäin lähinnä sivulauseeseen. Tekstintulkinnassa oli ongelmia, en päässyt lähellekkään Tuulin tasoa ja olin vain opetellut tekstin ulkoa ja lauloin sen ajattelematta mitä se tarkoittaa. Esitys jätti kertakaikkiaan tyhjäksi. Kiitän poikia tästä palautteesta, lupaan ensi kerralla ajatella enemmän.

Näin niitä lauluja lauletaan ulkoa. Ajattelematta. Kuva Petri Aho

Jos et ole esitystämme vielä nähnyt, voit käydä sen tästä katsomassa. Ajattelematonta meninikiä!

Pystyn hyväksymään tämän palautteen. Se ei tunnu hyvältä, tietenkään, mutta se on ok. Se on rehellinen mielipide johon kaikilla on oikeus. En kuitenkaan pysty hyväksymään tapaa millä pojat välillä antavat "palautetta". Kun ottaa huomioon lausahduksia kuten "Voicen historian huonoin esitys" ja "myötähäpeä", on reilu ja suora kritiikki, mitä ohjelma käsiittääkseni on tarkoitus antaa, aika kaukana. Se ei ole kritiikkiä, se on ihmisten, tai heidän esitystensä haukkumista. Välillä tulee asiatonta tekstiä laulajista, välillä YLEn narisevista juontajista sun muusta, joka nyt ei millään tavalla liity kyseessä olevaan laulukilpailuun. Tottakai mielipiteitä saa olla myös YLEn juontajista, mutta tämä foorumi ei ole se oikea myöskään näille kommenteille. Toni Laaksosta (kanssakilpailija, YleX:n juontaja) lainaten

Tuntuu, että tuolla ohjelmalla ei ole tuottajaa tai jos on niin ei ole tehtäviensä tasalla. Ny se on koulun pahisten rinki, jossa kiroillaan, syljeskellään, haukutaan muita ja ihaillaan mimmejä.

Väistämättä herääkin kysymys, kertovatko Wallun ja Mikan kommentit enemmän palautteen antajista kun itse palautteen kohteista?

Kuva Ilta-Sanomat

Isoin ongelmani tätä ohjelmaa koskien ei kuitenkaan ole Wallu tai Mika, eikä heidän hetkittäin asiattomat kommenttinsa. Onhan heillä välillä ihan hauskojakin juttuja ja hyviä mielipiteitä, vaikken niihin aina yhtyisikään. Isoin ongelma on kuitenkin mielestäni siinä, että Ilta Sanomien kokoinen lehti julkaisee tätä ohjelmaa. Ymmärrän sinänsä poikia, onhan heidän tyyppiset lausahduksensa se, mikä lehtiä myy ja saa ihmiset katsomaan heidän ohjelmaansa. Kysymykseni onkin, minkälaisen viestin Ilta Sanomat haluaa lähettää lukijoilleen? Missä menee toimittajien eettinen raja? Mitä mediassa voi, ja vielä tärkeämmin, mitä mediassa ei voi sanoa? Onhan Suomessa sanavapaus. Onko se kuitenkaan oikeus, jota haluamme tällä tavalla käyttää?

Minulla ei ole vastausta, minulla on vain mielipide, ja sen voitte varmaan jo arvata. Mielestäni eettiset rajat ovat paukkuneet Ilta Sanomien tyyppisten lehtien ja medioiden myötä moneen kertaan. Siksi en yleensä lue enkä katso niitä, mutta sehän on vain minun mielipiteeni. Kaikillahan meillä on siihen omaan mielipiteeseen oikeus, vai mitä Mika555?





No comments:

Post a Comment